Jdi na obsah Jdi na menu
 


EKONOM:Levné byty se výrazně prodraží

7. 10. 2009

  POLITIKA&BYZYNYS      Ekonom.iHNed.cz, 7.10.2009  

Ekonom: Levné byty se výrazně prodraží
Majitelé nájemních bytů postavených s pomocí státních dotací budou zřejmě platit více, než kdyby si koupili nedotované byty.
Praha, 7. 10. 2009

Radnice Městské část Praha-Libuš řeší ožehavý případ, který se může týkat i dalších tisíců majitelů bytů po celém Česku.  Jde o nájemní byty postavené v minulých letech s pomocí  státních dotací. Lidem, kteří se pro tento model bydlení rozhodli, hrozí, že v konečném důsledku budou platit více než kdyby se koupili byty nedotované.

»Mám neblahý pocit, že ty dotace nejvíce podpořily úplně někoho jiného, něž komu byly původně určeny,« říká Tomáš Hejzlar, dlouholetý tajemník libušské radnice.

Do Hejzlarova kritického postoje se promítají několikaleté zkušenosti s  jejich  projektem Zvonička, realizovaným v letech 2001 až 2005, který byl od počátku organizován developerskou firmou Wadia.  Šlo o investiční záměr v hodnotě zhruba 80 milionů korun, do kterého obec vložila pozemek a státní dotaci 15,5 milionů korun. 62 milionů dodalo družstvo, potažmo jeho členové.  

Model výstavby, který dal v Libuši vzniknout  48 bytům nepovažují dnes za šťastný  nejen zástupci radnice. Zdrojem velké nervozity a nejistoty je hlavně pro druhou stranu  - členy družstva, kteří do bydlení už vložili své soukromé statisíce či spíše miliony korun a stále netuší, jaká bude konečná výše jejich investice a kdy byty získají do vlastnictví.

Podobné problémy budou muset dříve či později řešit i v řadě jiných měst. Podle totožného dotačního mustru (dle vládního nařízení 481/2000)  bylo v Česku v minulých letech realizováno celkem 1016 projektů zahrnujících 23 tisíc bytů. Stát do nichž vložil zhruba 8 miliard korun (standardní výše dotace byla 320 tisíc korun na jeden byt). 

Libušským nájemníkům i dalším hrozí, že nakonec zaplatí dokonce mnohem více, než kdyby si na trhu koupili běžné byty, nedotované. Jaký bude konečný účet, se mají v Libuši dozvědět až dvacet let po kolaudaci, přesně v roce 2025,  kdy mezi městem a bytovým družstvem, sdružujícím nájemníky, má dojít k vzájemnému majetkovému vypořádání. Dosud je stav takový, že městu patří celý stavební pozemek a 51procentní podíl na bytových domech, družstvo drží zbylých 49 procent.

»Záleží jen na nich, jak se po těch dvaceti letech vzájemně vypořádají. Legislativně to nijak ošetřeno není,« potvrzuje obecná pravidla ředitel Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) Jan Wagner. 

Obecní pozemek pod libušskými bytovými domy má nyní tržní hodnotu asi 15 milionů korun, obcí držený vlastnický podíl 51 % na bytových domech dalších zhruba 30 až 50 milionů. To všechno by  městská část hypoteticky mohla chtít po družstvu (a jejích členech) v roce  2025 do koruny zaplatit, pokud se oba investoři nedohodnou jinak. 

 »Když moje tehdejší manželka družstevní podíl kupovala, byli jsme přesvědčeni,že už nic dalšího platit nebudeme, že je to i s pozemkem, se vším,» říká Milan Háva, jeden z obyvatel domu. »Nevím, kdo jim co tehdy sliboval, možná zástupci developerské firmy Wadia, obec to ale rozhodně nebyla,«  oponuje tajemník městské části  Hejzlar. 

Zájemce o byty nalákala hlavně inzerovaná cena nájemních bytů (resp. členských podílů v družstvu). Byla o trochu nižší než tehdejší tržní.  »Čtvereční metr stál asi na 24 tisíc korun. V té době se srovnatelné byty v této lokalitě na volném trhu prodávaly v ceně zhruba 28 tisíc za metr,« poznamenává Jaroslava Adámková, předsedkyně libušského družstva.

Až teď si mnozí družstevníci uvědomují, že výhody byly jen zdánlivé. Koupili si byty bez pozemku a navíc polovina z každého nadále patří městu. V rukách mají jedinou zbraň: Apelovat na morálku zastupitelů. Už jsou vcelku srozuměni s tím, že za pozemek  zaplatí tržní cenu, podíl na domě by chtěli získat pokud možno bezúplatně, případně s výraznou slevou. Kdy a  zda vůbec se jim toho podaří dosáhnout,  je nejisté. »Jakýkoliv případný dodatek ke smlouvě  musí schválit nejen  libušské zastupitelstvo, ale i pražský magistrát,«  upozorňuje tajemník libušské radnice Hejzlar, přičemž podotýká, že k samotnému vypořádání stejně nemůže dojít dříve než v roce 2025.

 

Autor/ři:  Jiří Pšenička  

      Stránky projektu iHNed.cz připravuje Economia OnLine. ISSN 1213-7693. Kontakty.
Copyright © 1996-2006 ECONOMIA a. s., člen skupiny Dow Jones - Handelsblatt.
Autorská práva vykonává vydavatel. Jakékoliv šíření dat bez souhlasu vydavatele je zakázáno. Více informací zde.
Economia Online je členem Sekce vydavatelů internetových titulů UVDT. Informace o inzerci zde.

 
 

 

Kontakt

Bytové družstvo Podlesí

603 899 170

bdpodlesi@seznam.cz

Mail list



Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>

Statistiky

Online: 10
Celkem: 684357
Měsíc: 6572
Den: 329