Jdi na obsah Jdi na menu
 


spolek Spravedlnost pro bytová družstva

14. 4. 2021

Vážení družstevníci,

dovolím si Vás informovat o dění v ČR ve věci převodů spoluvlastnických podílů bytů a nemovitostí s byty měst a obcí na družstva. Jedná se o nemovitosti, které byly postaveny se státní dotací.

 

V roce 2018 jsem z MMR získal kontakt na cca 220 družstev, která jsou v podobném postavení, jako je i naše bytové družstvo. Jde o to, že tato družstva sdružila své finanční prostředky společně s městy a obcemi za účelem bytové výstavby.

Od měst, obcí a družstev jsem následně získal všechny jejich smlouvy o sdružení včetně dodatků a také kontakty na některé z předsedů bytových družstev.

Vzájemnou spoluprací, přičemž tahouny a hybateli byli v poslední době především představitelé družstev z Liberce, se podařilo i díky výrazné mediální aktivitě získat podporu mnoha politiků nejen z obecních zastupitelstev, ale hlavně z řad poslanců a senátorů. Tím se nám otevřela cesta na jednotlivá ministerstva.

 

Společně jsme také založili Spolek „Spravedlnost pro bytová družstva“, což považuji za úspěch našeho družstva. Od roku 2018 bylo mým cílem spojit podobně „postižená“ družstva za účelem výrazného tlaku na orgány státní správy a samosprávy.

Spolek byl zaregistrován 4. 3. 2021, byl jsem zvolen jeho místopředsedou a jsem členem tříčlenného výboru. Na potřebných změnách pracujeme však již delší dobu.

 

Podařilo se nám také získat významnou pomoc předních právních kanceláří, když spolupracujeme s paní JUDr. Hanou Marvanovou – Kordovou, Mgr. Zdeňkem Jouklem a mnoha dalšími, kteří mají zkušenosti s úspěšným právním zastupováním družstev.

 

Díky těmto právníkům byly uchráněny zájmy družstev a družstevníků v mnoha případech ve sporech s městy a obcemi, která nechtěla respektovat stávající smlouvy i učiněné sliby při formování samotné výstavby. Mezi nejznámější případy patří vítězný spor družstevníků v Říčanech, kdy nakonec odstoupil tamější dlouholetý starosta a známý moderátor ČT pan Vladimír Kořen.

Několik sporů se dostalo k Nejvyššímu soudu a dokonce i k soudu Ústavnímu a to vždy s pozitivním výsledkem pro družstevníky.

 

Zároveň jsme ve věci téměř půl roku jednali s ministry a jejich náměstky na MMR, MV a MF, jelikož problémy byly podle nás způsobeny také nejasnostmi a nejednoznačnými podmínkami dotačních programů s dopadem nejenom na podmínky převodů, ale současně i s dopadem do daňové oblasti.

Dnes, tj. 14. 4. 2021, jsme získali konečnou verzi „Společného stanoviska Ministerstva vnitra, Ministerstva pro místní rozvoj a Ministerstva financí k řešení problémů při převodech vlastnického práva k bytům, jejichž vznik byl spolufinancován ze státního rozpočtu“ a považujeme jej za veliké vítězství v naší věci. Přes obrovský odpor představitelů Svazu města  a obcí a některých jejich právních zástupců (především paní Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová), je toto stanovisko jasnou podporou družstev a nás družstevníků.

To umožňuje městům a obcím dodržet smlouvy a sliby, které byly před výstavbou učiněny a umožní i statutárnímu městu Zlín převést svůj spoluvlastnický podíl na naše družstvo za podmínek, za kterých jsme do družstva vstupovali a jež nám byly slibovány. Tím budou ochráněny naše investice a náš majetek.

 

Díky naší aktivitě a spojenectví se otevřela cesta pro naplnění našich zájmů a splnění všech slibů, které byly učiněny.

V Liberci nyní probíhá právní posouzení a stanovení zdůvodnění odchylky od ceny obvyklé, kdy deseti libereckým bytovým družstvům bude podíl statutárního města Liberce na sdružené investici převeden za 1,- Kč.

Toto zdůvodnění, ale i další podobná zdůvodnění, která od jiných členů evidujeme, bude jistě zdůvodněním, které můžeme použít i pro náš případ ve Zlíně.

 

 

Ukazuje se, že v jednotě je veliká síla a je třeba se inspirovat případem Liberce a dalších družstev, kdy jeho členové společně s jejich právními zástupci chodili a vystupovali na Zastupitelstvu, jednali s politiky a bojovali za svá práva za ochranu svého majetku společně, jednotně a nerozdílně!

Čeká nás hodně práce, máme domluvená jednání s městem a zcela jistě potřebujeme Vaši podporu.

Vyzývám všechny členy našeho družstva k jednotě.

Již dávno byl, ale nyní o to více je čas, abychom odhodili staré spory a sváry a musíme se ještě více semknout a postupovat společně za naším cílem.

 

Tím cílem je jednoznačně nabýt spravedlivě majetek v takové výši, která odpovídá poměru našich vkladů do výstavby domů.

Tím cílem je, aby byly uznány všechny naše nároky za škody, které byly družstvu způsobeny, a tato škoda byla ve výsledném spoluvlastnickém poměru zohledněna.

Tím cílem je, abychom nabyli spoluvlastnický podíl města za podmínek, které nám byly před vstupem do družstva písemně i verbálně slibovány.

 
 

 

Kontakt

Bytové družstvo Podlesí

603 899 170

bdpodlesi@seznam.cz

Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>

Statistiky

Online: 3
Celkem: 694420
Měsíc: 8356
Den: 460